مراسم اختتامیه جشنواره موسیقی "عدالت و صلح پايدار" روز گذشته با معرفی برگزیدگان شاخه های مختلف آهنگسازی در باشگاه فرهنگی آرارات برگزار شد.
به گزارش سایت خانه موسیقی، جشنواره موسیقی "عدالت و صلح پايدار" که به مناسبت یکصد و یکمین سالگرد نسل کشی ارمنیان برگزار شد، روز گذشته طی مراسمی در باشگاه فرهنگی آرارات با معرفی برگزیدگان شاخه های مختلف آهنگسازی به کار خود پایان داد.
در ابتدای این مراسم پس از پخش سرود جمهوری اسلامی ایران، بیانیه موسسه خدمات تحقیق و ترجمه هور(از بانیان جشنواره) قرائت شد. در بخشی از این بیانیه آمده بود: "پیام فرهنگ همواره پیام صلح و نزدیکی ملل بوده است. ارمنیان نیز با پایداری فرهنگی خود بر همین نکته تاکید داشته اند. تولیدات فرهنگی حامل همین پیام هستند که تنها در سایه صلح می توان با همدیگر همزیستی مسالمت آمیز داشت.
امروزه در عصر جهانی شدن لزوم صلح و پایداری ونقش فرهنگ در آن برجسته تر نیز شده است. نبادل و تفاهم فرهنگی بین ملل زمینه ساز صلح خواهد بود و گامی به سوی دنیایی بهتر و عادل تر. در چنین دنیایی بیشتر می توان انتظار اجرای عدالت را داشت. هدف برگزاری این جشنواره ایجاد بستری مناسب برای ارائه نگاه و نحوه تفکر جامعه هنری ایران نسبت به مفهوم عدالت و صلح پایدار است."
در ادامه کلیپی درباره نسل کشی ارامنه پخش شد و در ادامه دکتر داود هرمیداس باوند(استاد دانشگاه در رشته روابط بینالملل و حقوق بینالملل) پشت تریبون قرار گرفت و مختصری درباره تاریخچه ارامنه و مساله نسل کشی ارامنه به سخنرانی پرداخت. وی در سخنانش گفت: ملت های تاریخی همواره دارای فراز و نشیب های گوناگون بوده اند ولی همواره بر آن بوده اند که سختی ها و رویدادها را پشت سر گذاشته و هویت و موجودیت تاریخی و فرهنگی خود را پایدار نگاه دارند. بدون تردید ملت ارمنستان از جمله نادر جوامعی است که در تاریخ با تمام زخم خوردگی ها ار آن بوده است که فرهنگ و هویت خودش را پویا و شکوفا نگه دارد.
وی پس از بیان تاریخچه نسل کشی ارامنه، افزود: امروزه که شاهد ارزش های جهان شمولی مبتنی بر آزادی، حقوق بشر، مردمسالاری و حکومت قانون هستیم؛ مردم ارمنستان خواسته شان از دنیایی که در رابطه با این ارزش ها نقد جان باخته اند، این است که بر این فاجعه تاریخی صحه بگذارند و فرایند خواست و درخواست آنها را هم پذیرا باشند. در همین راستا بسیاری از کشور ها بر اساس صدور بیانیه هایی از دولت ترکیه خواسته اند در مقام عذر خواهی بر بیاید و بر آن شود تا روابط عادی کشور همسایه را پیش بگیرد.
داود هرمیداس باوند در پایان سخنانش گفت: من بر این باور هستم امروز که جامعه بین المللی که روز به روز تعداد بیشتری تاکید بر این فاجعه بشری می کنند و آن را به رسمیت می شناسند این تبدیل به یک تصمیم جدی شود که حتی در شورای امنیت سازمان ملل مطرح شود و کشور ترکیه را بر آن دارد که راه وفاق و دوستی پیش بگیرد و به آن چیزی که پیش آمده اذعان کند و شرایطی پیش بیاید که همسایگان در جوار یکدیگر با صلح آرامش زندگی کنند.
پس از این سخنان، گروه کر "اردیبهشت" به رهبری دکتر حمید عسکری روی صحنه حاضر شدند و به ترتیب قطعات "مناجات"(شعر وحشی بافقی-آهنگساز حمید عسکری)، "آی سرکتل-درنه جان" (تنظیم روبیک گریگوریان)، "مونارال"، آشنان ترتموتیون(شعر واهان تریان، آهنگساز مارتون اسراعیلیان)، "صبا" (تنظیم حمید عسکری)، "پاییز"(کلام وآهنگ حمید عسکری)، "آندرزو یکاو" و "سونا یار" آثاری از کومیتاس را به اجرا در آورد که مورد توجه حضار قرار گرفت.
در ادامه نماهنگ "بنی آدم اعضای یکدیگرند" به آهنگسازی وارطان ساهاکیان بر روی شعری از سعدی پخش شد و سپس وارطان ساهاکیان به عنوان دبیر این جشنواره پشت تریبون قرار گرفت و گفت: هنرمندان همیشه عصب های جامعه بودند و هر بار که اتفاقی برای هر کشوری و هر مردمی می افتاده هنرمندان اولین کسانی بودند که عکس العمل نشان داده اند. چاکوفسکی، بتهوون، باخ و بسیاری زا هنرمندان تحت تاثیر مسائلی که در جامعه بود آثاری را ساخته اند. همه این هنرمندان اعتراضات خود را داشته اند.
وی افزود: در ایران هم آقای لوریس چکناوریان در همه زمینه ها آهنگسازی کرده و رهبری ارکستر داشته است. پس از فروپاشی شوروی ایشان یازده سال رهبری ارکستر در ارمنستان را به عهده می گیرد و تور های زیادی به کشور های مختلف می گذارد.
وارطان ساهاکیان در ادامه با اشاره به روند داوری جشنواره گفت: در این جشنواره از نقاط مختلف ایران کارهایی ارسال شد که باعث خوشحالی فراوان بود. بعضی آثار منطبق با فراخوان جشنواره نبود. هیئت داوران این آثاری که در جشنواره نبود ولی ارزش بالایی داشت و آهنگسازان برای آن زحمت کشیدند را هم انتخاب کردند که مورد تقدیر قرار گیرد.
وی افزود: باید تاکید کنم که این یک جشنواره است و مسابقه نبود. هرکسی که برای صلح عدالت کار هنری انجام بدهد در آن جای دارد. یک لوح سپاس و هدیه هم به افرادی داده می شود که جزو نفرات اول تا سوم نبودند ولی کارهای آنها از نظر هیئت داوران با ارزش بود. لوح افتخار و هدیه هم به نفرات اول تا سوم داده می شود.
دبیر جشنواره موسیقی "عدالت و صلح پايدار" در پایان سخنانش گفت: داوری آثار بسیار سخت بود و در این جلسات داوران بدون هیچ نوع چشمداشتی با ما همکاری داشتند و و خالصانه به ما کمک کردند. همچنین در اینجا باید از گروه کر اردیبهشت، موسسه هور به عنوان برگزار کننده جشنواره و همچنین خانه موسیقی برای همکاری اش در برگزاری جشنواره تشکر کنم.
در ادامه هیئت داوران و جمعی از مسئولان روی صحنه حاضر شدند و جوایز افراد برگزیده جشنواره موسیقی "عدالت و صلح پايدار" به آنها اهدا شد. هیئت داوران این جشنواره وارطان ساهاکیان، حمید عسکری و پیروز ارجمند بودند.
پیش از اهدای جوایز دکتر محمد سریر(رئیس هیئت مدیره خانه موسیقی) پشت تریبون قرار گرفت و در سخنان کوتاهی گفت: دوستان و هموطنان عزیز ما از این سختی ها گذر کردند و امروز در حقیقت جشنی داریم و این نهایت گذشت است. همه ملت ها سختی هایی داشته اند از جمله ارامنه عزیز هم همینطور بودند. خوشحالم امروزدور هم جمع شدیم موسیقی های خوبی شنیدیم و همه این را پذیرفته ایم که در بخش های مهمی از تحولات سرزمین ما چه در حوزه فنی، اندیشه، تکنولوژی و بویژه موسیقی وامدار هموطنان ارمنی هستیم. موسیقی علمی با همت آنها در این سرزمین رشد کرده است.
در ادامه جوایز نفرات برگزیده به شرح زیر اعلام شد:
رتبه اول جشنواره (بطور مشترک): مریم شریف زاده- پژمان خلیلی
رتبه دوم جشنواره (بطور مشترک): آرش براتی- شرمین عباسی
رتبه سوم جشنواره: علی مقتدایی
لوح سپاس برای: رفهاد اسلامی زاده، شهریار کهن زاد، بابک میلانی، حسام الدین دارابی، صبا پورکریمی، سید سامان هاشمی زنوزی، علیرضا اکبرپور، آربی بابومیان، میر سعید حسینی پناه
لوح تقدیر برای: امیر میرشکاری، مجتبی دلیر زاده، ایمان محسنی فر
در ادامه مراسم آرام شاهنظریان(رئیس هیئت مدیره موسسه تحقیق هور) پشت تریبون قرار گرفت و گفت: اعتقاد راسخ دارم که پرنده صلحی که در این جشنواره به نمایش گذاشته ایم برای به پرواز درآمدن و بال گشودن در این جهان خشن نیاز به کسانی دارد که شجاعت رو در رو شدن با حقایق تاریخی را داشته باشند. از طرف هیئت مدیره موسسه خدمات تحقیق و ترجمه هور این افتخار را دارم از تمام کسانی که ما را در برگزاری این جشنواره یاری کردند تشکر کنم.
وی افزود: باید به خاطر داشته باشیم که برقراری صلح و عدالتی پایدار در این جهان و برقراری جهانی عاری از خشونت که برای انسان ها بتواند بدون درنظر گرفتن نژاد، ملیت و باورهای دینی شان بتوانند آزادانه در کنار یکدیگر در صلح زندگی کنند، نیاز به تلاش و همیاری یکایک ما دارد.
شاهنظریان در پایان گفت: برای جهانی عاری از خشونت نیاز به هنر داریم که این جهان خشن را کمی تلطیف کند. هنر که ذات و وجودش تعالی ارزش های انسانی، دوست داشتن و عشق ورزیدن است.
آخرین سخنران این مراسم کارن خانلری (نماینده حوزه انتخابیه ارمنیهای تهران و شمال کشور) بود. وی در ابتدای سخنانش گفت: چند روز پیش پارلمان آلمان فدرال نسل کشی ارامنه را به رسمیت شناخت. من هم به دلیل موفقیت ملتم در این عرصه خوشحال شدم و هم به عنوان یک ایرانی متاثر شدم. حکومتی که در گذشته نه چندان دور متهم به یک نژاد کشی بزرگ بوده ودر جنگ جهانی اول شریک جرم حکومت عثمانی در نسل کشی ارامنه بوده و کمترین دلایل اخلاقی را داشته، این نسل کشی را به رسمیت شناخت. ولی کشور من، ایران عزیز که در طول تاریخ چند هزارساله خود هیچ تعدی سازمان یافته ای را علیه هیچ قومی روا نداشته هنوز بصورت قطعی نسل کشی ارامنه را به رسمیت نمی شناسد.
نماینده حوزه انتخابیه ارمنیهای تهران و شمال کشور گفت: کشورمن، ایران بزرگترین دلیل اخلاقی را برای به رسمیت شناختن نسل کشی ارامنه دارد زیرا در طول هزاران سال کشوری بوده که اقوام متعدد و ادیان موحد مختلف در آن در صلح زندگی کردند. در زمان هخامنشیان ایران یک کشور کنفدراتیو بوده، مدلی از حکومت که هنوز هم در خیلی از کشور های پیشرفته نتوانسته اند آن را پیاده کنند.
کارن خانلری افزود: کوروش هخامنشی حق نیایش را به همه ادیان داده بود. بعد از ظهور اسلام در این کشور آموزه های خاندان پیامبر و امیرالمومنین رواج پیدا کرد. قرائتی از دین که در آن به عقل گرایی ارزش داده می شد. به همین دلیل فکر میکنم بیشتر از همه کشور های جهان از نظر اخلاقی می توانیم نسل کشی های مختلف بخصوص نسل کشی ارامنه را به رسمیت بشناسیم.
وی در پایان سخنانش بر جاری بودن ایدئولوژی انسان دوستانه در کشور ایران تاکید کرد و سخنانش را با شعری از مولانا به پایان برد.