Search

انتخاب زبان



نقاط اشتراک مسیحیت و اسلام و زمینه های همکاری

متن سخنرانی اسقف سیبوه سرکیسیان، خلیفه ارامنه تهران و شمال در "همایش همدلی پیروان ادیان توحیدی"

در جهان معاصر شناختن خود و جامعه از جمله وظایف انسانی است. رسالت پیروان ادیان توحیدی و بویژه مسیحیان و مسلمانان شناخت یکدیگر بدور از مجادله و توهین نسبت به یکدیگر است. مسیحیان و مسلمانان با شناخت یکدیگر تبدیل به بندگان راستین خداوند یگانه و آفریدگار جهان خواهند شد. خالقی که در قرون متمادی نشانه های خود را از طریق اعمال خود، پیامبران، رسولان و پیام آوران آشکار نموده است. داود نبی در مزامیر می فرماید. " آسمان از شکوه و عظمت خدا حکایت می کند و صنعت دستهای او را نشان میدهد." ( مزامیر 19:2) پولوس رسول نیز می فرماید. " خداوند که در زمان گذشته به اقسام متعدد و طریق های مختلف بوساطت انبیا با پدران ما تکلم نمود و در این ایام آخر با ما بوساطت پسر خود متکلم شد." (عبرانیان 2-1:1)

 

در اسلام نیز این باور وجود دارد که خداوند در طول تاریخ و در قرون مختلف پیامبران و رسولانی را فرستاده است تا امت خداوند نسبت به خداپرستی وفادار و ثابت قدم بماند. قرآن مؤمنان را چنین توصیه می کند که " بگویید : ما به خدا و آنچه به سوی ما نازل شده، و به آنچه بر ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و نوادگانِ آنان فرود آمده، و به آنچه به موسی و عیسی و آنچه به پیامبران از ناحیه پروردگارشان داده شده ایمان آوردیم؛ میان هیچ یک از آنان فرقی نمی گذاریم، و ما در برابر او تسلیم هستیم." ( سوره بقره آیه 135) 

در آیه دیگری از همین سوره می خوانیم." مردم گروهی واحد- امت بودند، پس خدا پیامبرانی را مژده دهنده و بیم رسان بر انگیخت، و برای آنان کتاب حق را نازل کرد، تا میان مردم در آنچه با هم اختلاف داشتند، داوری کند." (سوره بقره آیه 213)

مهمترین و اصلی ترین نکته در مسیحیت و اسلام ایمان به خداوند است، ایمان به وجود فرشتگان، ایمان به کتب آسمانی، رسولان و روز قیامت. 

در قرآن آمده است." پیامبر به آنچه از پروردگارش به او نازل شده ایمان آورده، و مؤمنان همگی به خدا و فرشتگان و کتاب ها و پیامبرانش، ایمان آورده اند، ما میان هیچ یک از پیامبران او فرق نمی گذاریم." ( سوره بقره آیه 285 ) 

بر اساس ایمان مسیحی ما نیز فرشتگان موجوداتی روحانی هستند که توسط خداوند خلق شده، در خدمت خداوند مانده و رسالتی را که از جانب خداوند به آن ها محول می شود را انجام می دهند." ای همه فرشتگان خداوند که گوش به فرمان خداوند هستید تا دستوراتش را اجرا نمائید، او را ستایش کنید." (مزامیر 103:20)

بر اساس تعالیم اسلام خداوند خالق جهان و هر آنچه در آن وجود دارد، است. " یقینأ پروردگارتان خدای یکتاست که آسمان ها و زمین را در شش روز پدید آورد. "( سوره یونس آیه 3) و هم او است که همه را به صلح فرا می خواند." و خدا مردم را به سرای امنیت دعوت می کند و هر که را بخواهد به راهی مستقیم هدایت می نماید." (سوره یونس 25) صلح و سلامتی از تعلیمات اساسی دین اسلام می باشد. مسیحیت نیز دین محبت و سلامتی و صلح می باشد و مسیح پادشاه سلامتی است. عیسی مسیح می گوید: سلامتی برای شما می گذارم، سلامتی خود را به شما می دهم، نه چنانچه جهان می دهد، من به شما می دهم. انجیل به قول یوحنا 2714 

یکی از مهم ترین موضوعات، ایمان مومنان به پیامبران و فرستادگان خداوند است. در بالا به تأکیدات انجام گرفته در قرآن در خصوص ایمان به پیامبران، فرشتگان و هشدار دهندگان و کتاب هایی که بر آن نازل شده است، اشاره کردیم. 

خداوند آمرزنده بوده و نسبت به کسانی که توبه می کنند بخشاینده است. " و هر کس کار زشتی کند یا بر خود ستم ورزد، سپس از خدا آمرزش بخواهد، خدا را بسیار آمرزنده و مهربان خواهد یافت." (سوره النساء آیه 110) 

نماز، روزه، خمس، زکات، حج و جهاد از جمله فروع دین اسلام هستند. 

در مسیحیت نیز در کنار اصول عقیدتی و مکتبی، عبادت و فضیلت های دیگر که حیات انسان را خداپسندانه می نمایند از اهمیت ویژه برخوردارند. اعتقاد نامه "نیقیه" که مبتنی بر کتاب مقدس و بویژه عهد جدید است باورهای مسیحیت را مورد تأکید قرار داده است که عبارت است از ایمان به خداوندی که خالق جهان و هر آنچه در زمین و آسمان است، باور به تثلیت و وحدانیت خداوند، حیات ابدی، روز قیامت، وجود فرشتگان، آمرزش گناهان و ملکوت آسمانی می باشد. 

نکاتی که ذکر گردید از جمله مهم ترین تعالیم در مسیحیت و اسلام هستند که در عین سادگی و صراحت پیروان دو دین را به یکدیگر نزدیک کرده و زمینه مبارزه مشترک آن ها بر علیه چالش هایی که دین را مورد اهانت قرار داده و آن را نفی می کنند، فراهم می آورند. مصادف شدن اعیاد ولادت عیسی مسیح و پیامبر اسلام در روزهای پایانی سال 2015 میلادی هر چند آن را می توان به فال نیک گرفت، اما امری تصادفی است. تاریخ ها گذرا هستند، اما نقاط مشترک در دو دین از اهمیت ویژه برخوردار بوده و ریشه در هویت ادیان دارند. 

نخستین و حقیقی ترین مسیر برای رسیدن به وضعیت ایده آل شناخت و قبول یکدیگر و طریق دوم گفتگوی صادقانه و شفاف در جهت همکاری مشترک است. 

ایران از دیرباز الگویی برای همزیستی مسالمت آمیز میان پیروان ادیان مختلف بوده است. در پی پیروزی انقلاب اسلامی، در کنار موفقیت های مختلف، شاهد تغییرات سازنده و مثبت در زندگی اقلیت های دینی بوده ایم که مهم ترین جلوه آن تأکید بر رعایت حقوق مذهبی اقلیت های دینی در قانون اساسی است. این موضوع قابل تحسین بوده و اعتباری مهم برای ایران محسوب می شود. 

با تأکید بر تاریخ کلیسای ارمنی به صراحت می توان اذعان کرد که هر چند کلیسای ارمنی از بدو تأسیس به ترویج تعالیم انجیل پرداخته ولی با ابداع حروف ارمنی و ترجمه کتاب مقدس به زبان ارمنی فعالیت خود را بر ملت ارمنی متمرکز کرده است. رسالت ما این است که با اعمال خود در زندگی شخصی و اجتماعی، گواهی برای عیسی مسیح و انجیل مقدس به عنوان خداوند و نجات دهنده خود باشیم. 

اکنون نیز، هم در ایران و هم در نقاط دیگر، محور فعالیت ما ملت ارمنی است. انتظار ما نیز این است که پیروان دیگر ادیان و از جمله برادران مسلمان ما رویکردی مشابه نسبت به ما داشته باشند. با این وجود بعضأ شاهد مواردی نه چندان پسندیده هستیم. سال ها پیش شاهد موردی از گرویدن دختری ارمنی به دین اسلام بودیم. این موضوع در رسانه ها انعکاس داشته و دختری نزد روحانی بسیار محترمی که از جمله دوستان من نیز می باشد اعمال تشرف به اسلام را به جا می آورد. به نظر ما چنین رویکردی پسندیده نیست. 

مورد دوم مربوط به ایام عاشورا است. مواردی بوده است که ارامنه به نشانه علاقه و احترام به برادران و خواهران شیعه خود در مراسم عاشورا شرکت می کنند. متأسفانه رسانه های جمعی اعم از مطبوعات، رادیو و تلویزیون و پایگاه های اینترنتی با بزرگنمایی و اطلاع رسانی غلط ذهن فرزندان ملت ما را منحرف می کنند. از سوی دیگر در مواردی و در هنگام اعیاد مسیحی و از جمله سال نو و میلاد عیسی مسیح از ما خواسته می شود تا علیرغم تمایل برادران و خواهران مسلمان خود، از حضور مستقیم و یا غیر مستقیم آن ها در این مراسم ممانعت نمائیم. 

این نکات را از آن جهت متذکر شدیم که از صمیم قلب خواهان آن هستیم که پیروان دو دین در ایمان خود ثابت قدم باشند، زیرا زمان انجام فعالیت های تبشیری گذشته است. اکنون زمان آن فرا رسیده است که دست در دست هم به مبارزه بر علیه پدیده هایی بر خیزیم که در اصل بر ضد دین می باشند که از آن جمله می توان به همجنسگرایی، بی دینی، فقر و سقوط ارزش های اخلاقی اشاره کرد. 

باید اذعان کنیم که وجود رهبری حکیم، فرزانه و خردمند همچون آیت الله العظمی خامنه ای که آگاه به حقایق تاریخی بوده و نسبت به منافع و عزت ملت ایران و همچنین تمامیت ارضی کشور احساس مسئولیت می کند نعمتی ارزشمند برای جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران محسوب می شود. من در سفرهای خارجی و در همایش ها و مجامع بین المللی همواره با افتخار به این موضوع اشاره کرده و بیانات سازنده و آموزنده ایشان را متذکر می شوم. آن چنانکه پس از اقدام غیر مسئولانه شخصی در دانمارک در انتشار کاریکاتور پیامبر اسلام ایشان فرمودند که این موضوع هیچ ارتباطی با مسیحیت ندارد. این رویکرد در قبال شخص آمریکایی که ادعای کشیش بودن داشت و اقدام به سوزاندن قرآن کرد، نیز تکرار شد. 

امیدواریم و آرزو داریم که ایران همواره الگویی برای همزیستی مسالمت آمیز پیروان ادیان مختلف و رشد و پیشرفت تمدن های مختلف در کنار یکدیگر باشد.

 

تماس با ما

خیابان استاد نجات الهی، شماره 295
تهران 1598873311

No.295, Ostad Nejatollahi Ave.,
Tehran - IRAN

Tel: (+98-21) 88901634, 88901635,
88901636, 88897980, 88897981

Fax: (+98-21) 88892617

info@tehranprelacy.com


روابط عمومی شورای خلیفه گری:
pr@tehranprelacy.com